Друк газет та іншої поліграфічної продукції. Переваги цифрового та офсетного друку

 Газета — це періодичне видання, що має постійну назву, що виходить у вигляді одного або декількох листів друкованих матеріалів. Виходять газети через певні проміжки часу, не рідше одного разу на місяць. У них містяться офіційні документи, оперативна інформація з різних питань (науковим, суспільно-політичним, виробничим та ін), літературні твори, реклама, фотографії. Газети можуть друкуватися також невеликим тиражем, для випуску їх на короткий час, яке обмежене періодом проведення будь-яких заходів. Основне у пресі сучасних газет — терміновість, якість, барвистість і невисока ціна виготовлення.

Додрукарська підготовка включає в себе розробку макету, розробка дизайну, верстка смуг, редагування та коректура видання. Централізація цих процесів дозволяє скоротити терміни виготовлення газет. У сучасній поліграфії друк газет здійснюється декількома способами.

Найбільш поширені з них:

Цифровий друк;

Офсетний друк;

Високий друк.

Спосіб виготовлення газет визначається виходячи з параметрів конкретного замовлення. Цифровий друк Друк на цифровому обладнанні економічно вигідний в тому випадку, коли тираж невеликий, не більше 500 екземплярів. Нюанс даного способу полягатимуть в тому, що неможливо використання газетного паперу.

Переваги цифрового друку:

Можливість друку такої кількості газет, яке необхідно, аж до персоналізації кожної газети. Короткі терміни виготовлення — до 1 дня. Можливість використання дизайнерських паперів для газетних сторінок і вкладок. Офсетний друк арушевий У сфері поліграфічних послуг офсетний друк займає, мабуть, головне місце. Застосовується він при розмірах тиражу 500-10000 примірників.

Етапи офсетного друку газет:

Верстка — макет газети верстається на комп’ютері в спеціальних програмах.

Вивід плівок. Зображення складається з чотирьох кольорів — синій, пурпуровий, жовтий і чорний, які наносяться на папір послідовно, один за іншим. Для кожного з них виконується окрема фотоформа (офсетний плівка). Технологами проводиться ретельний контроль процесу для уникнення найменших дефектів плівок. Виготовлення офсетних пластин. Газетні сторінки, виведені на плівку, переміщаються на монтажний стіл, де збираються в дзеркальному відображенні в необхідному порядку. Після цього на спеціальному верстаті з них робляться офсетні пластини, які потім у виробничому цеху встановлюються в друкарську машину. Після цього на папері великого формату робиться відбиток всіх сторінок. Якщо друк кольоровий, то спочатку наноситься чорна фарба, потім — кольорова. Просушування і фальцювання — завершальний етап, на якому газети складаються в необхідному напрямку і потім розрізають на спеціальному верстаті гострим лезом.

Переваги офсетного друку:

1. Оперативність — при великих і середніх тиражах замовлення буде готовий швидше, ніж при будь-якому іншому способі друку. Висока якість — продукція відрізняється яскравістю і точністю надрукованих зображень, завдяки точної передачі кольорів і напівтонів при офсетному вигляді друку.

Економічність — використовується дешевий газетний папір, а вартість одного відбитка знижується в рази при збільшенні тиражу. Офсетний  ротаційний друк Рольова друк газет відрізняється від інших способів високою швидкістю і економічністю при великих тиражах в короткі терміни. Сучасне рольове друковане обладнання здатне виробляти близько 50000 примірників газет на годину, відповідно в добу — більше 1 млн. Друк проводиться на газетній (45 г/м2) або офсетного (70 г/м2) папері, яка подається в машину в рулонах — ролях. Фарба наноситься за один прохід на обидві сторони газети, що практично збільшує швидкість друкування вдвічі. Особливість рольового друку — одержувані на виході готові сфальцовані блоки різних форматів з сторінкової 8-64 сторінок. Перевага рольового друку в порівнянні з аркушевим полягає в більш високій продуктивності, економічної вигідності, відсутності процесів фальцювання і флатовки. Недолік даного методу — невигідність його застосування при малих тиражах, до 10000 примірників.

Вартість друку газет складається з:

Вартості додрукарської підготовки макету газети;

Вартості обраної паперу й інших витратних матеріалів;

Вартості обробки готового надрукованого видання.

Ціна видання залежатиме від кількості смуг, використовуваної колірної гами, тиражу і застосовуваного способу друку. Не кольорова, чорно-біла газета коштуватиме дешевше, ніж повнокольоровий. Можливий друк газет, що містять і чорно-білі, і кольорові елементи. Вартість їх також буде нижчою.

Джерело: http://drukarstvo.com/druk-hazet/ © Поліграфічний портал